Następnym razem jak coś zamówisz to może mi uda się gdzieś podwieźć graty
Radio MFD O1 (problem z prawą stroną) + rozwiązanie AUX-JACK
Zwiń
X
-
Radio MFD O1 (problem z prawą stroną) + rozwiązanie AUX-JACK
Witam, próbował ktoś u siebie w oryginalnym Radiu MFD z GPS podłączyć kabel AUX-JACK (jak na poniższym obrazku) np. do słuchania mp.3 z smarthphone'a?
1. Po podłączeniu w odpowiednie z tyłu gniazdo wszystko gra, ale słychać lekkie tłumienie (gorsza jakość). Zastanawiam się po co jest ten kabel żółty? (jest na nim napisane 12V). Ktoś wie ? Druga sprawa, ktoś ma patent na wyprowadzenie te kabla w jakiś sposób na przód na deskę rozdzielczą? Bo jak jest z tyłu zamontowany kabel to radio nie chce wrócić z powrotem na zatrzaski.
2. Trochę majstrowałem przy radiu i w trakcie odpalenia płyty CD (zmieniarka z tyłu) przestała mi grać prawa strona głośników. Po włączeniu innego źródła dźwięku prawa strona działa. Macie jakiś pomysł?
3. Ktoś wie jaką antenę można kupić i zamienić oryginalną od SKODA OCTAVIA 1.8 (2003) z modułem GPS? Widzę, że antena ma gumę popękaną i prawdopodobnie wilgoć zabiła wzmacniacz (i gubi radio, zwłaszcza nad ranem).
[ Dodano: Nie 06 Paź, 13 20:04 ]
Nikt nie ma żadnego pomysłu ?
[ Dodano: Wto 04 Lut, 14 12:06 ]
To sam sobie odpowiem, ale może komuś się przyda (jeśli ktoś doceni to prośba o komentarze)
Generalnie AUX-JACK kabel pozwala podłączyć Mp3 lub Smartphona do radia i puszczać sobie swoją ulubioną muzę, super działa np. z Spotify, ot nowa technologia w samochodzie w koszcie 30zł za kabel!
1. 12V jest chyba od wideo i zasilania. Aby radio dobrze osiadło, trzeba wyciąć z tyłu kawałek blaszki, o która wadzi kabel.
2. Wypiął się kabel na kostkach
3. Z modułem GPS jest bardzo drogi zamiennik. Generalnie jak już wam pójdzie oryginalna antena, to lepiej zmienić tylko na radiową a z GPS korzystać na telefonie (mapy samochodowe i tak są słabe, nawet te najnowsze blaupunkt z 2013).
-
-
Grzyboll, dzięki, też próbuje u siebie zrobić taki zabieg. Do wyjęcia MFD1 potrzebne są specjalne klucze?Octavia I FL kombi, 1.9 TDI 110 KM ASV, L&K
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=80299
_______
Piotr
Komentarz
-
-
Czarna_LK, mialem mfd w SI i kabel na auxie wlaśnie mp3 podłączone. Mi wszystko działało idealnie, bez żadnych szumów, grało lepiej niż wcześniejsze symphony. MFD według mnie ma lepszy dźwięk. Podłączane było w serwisie gdzie montowali mfd i podłączali antene do gps, więc nawet nie wiem jak to było zrobione, ale mialem dobrej jakości jacka wychodzącego na kablu spod tapicery i wszystko latało jak należy. GPS świetnie latał, korzystałem tylko do szukania konkretnych adresów, bo drogi to znam dobrze w polsce :P Ale namierzał fajnie. Antene nawet nie wiem gdzie zamotnowali, ale chyba podpięli taki kabelek dodatkowy do anteny na tyłu dachu, jak się przyjrzałem kiedyś. Szczegółów nie znam, bo poprzedni właściciel montował. Miałem tylko problem z językiem polskim, bo jak przestawiłem na angielski, to potem mimo przestawiania na polski w menu, nie chciało zaskoczyć.
[ Dodano: Wto 17 Cze, 14 12:16 ]
Czarna_LK, do wyjęcia potrzebne są takie klucze specjalne jak do radio zwykłego podejrzewam
Komentarz
-
-
sew1981, Dzięki, mam nadzieję, że u mnie też nie będzie szumiało.Octavia I FL kombi, 1.9 TDI 110 KM ASV, L&K
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=80299
_______
Piotr
Komentarz
-
Komentarz